Disse malerier er til minne om …

Mine forfedre og formødre som levde ved havet, på havet, av havet.

Avhengige av godt sjøvær og god fangst for å få mat på bordet og mette munner satte fedre og brødre livet på spill, holdt kvinner og barn hjulene i gang på land. De bekymret seg, lengtet, ventet, hadde håp, bad til Gud og holdt sammen.

Minnene ligger i fortellingene, i historiene, i vår genetiske hukommelse. De har preget oss og gjort oss til de vi er, generasjon etter generasjon.

I takknemlighet og kjærlighet hilser jeg tilbake til mine besteforeldre Johan og Borghild, Ivar og Elvida, mine oldeforeldre Albert og Margrete, John og Berit, Peder og Mathea, Knut og Marit: de som levde ved havet, på havet og av havet.

Marit Rangøy Fladset, sommeren 2023


Om kunstnaren

Marit Rangøy Fladset (f. 1964) er født og oppvokst i Molde med foreldre og slekta forøvrig fra Averøya.

Jeg har tegnet og malt hele livet. Det har også i perioder vært svært mye smykkelaging og i de siste årene har glassovnen min gått utallige timer med engler, fisker, måser og krabber og annet som resultat – og noe av det er utstilt på Kulturhelga.

Utdanning

Jeg vil kalle meg selv typisk «selvlært», men av kunstrelatert utdanning har jeg hatt tegning, form og farge på videregående som bonusår etter det obligatoriske «gymnaset». Jeg tok ett år på formingslærerhøgskolen i Telemark, som forberedelse på en høyere kunstutdanning.

Dessverre gav ikke familiesituasjonen på den tiden mulighet til videre kunstutdanning, men jeg fikk mange kreative år i avis med annonse-utforming og tegning. Samtidig ble det tid til å holde på med kunsten på fritiden.

Senere ble det informatikk og logistikk, som var en tilgjengelig og «kortreist» utdanning. I løpet av de fem årene ble det ikke tid til mye kunst, men muligheten kom tilbake i livet mitt etter en alvorlig ulykke hvor jeg ble ufør. Jeg har siden kunnet «kunste» når helsen har tillatt det, noe som har gitt mye glede og mening i en tilværelse dominert av smerter og plager.

Utstillinger

Ett år på Alexandra hotell i Molde, flere ganger opp igjennom årene på kunstkafeen Fole Godt i Molde, på restaurant Piazere på Eide, glassfisker på Romsdalsmuseet og i Bud, enkeltarbeider utstilt i kunstforeningsregi. Flere bilder er oppkjøpt av hotell Seilet i Molde.

Siste store utstilling var fra oktober til juli 2023 i et leid lokale midt i Molde sentrum. Fra og med august har kunsten min vært å finne på Veiholmen i Smøla kommune. Der vil den være fram til neste sommer.

marit@fladset.com | 92441680